Kapalıçarşı’ya göre döviz durmayacak: Yükselmesinin önünde bir engel mi var?

Döviz ve altın piyasasının kalbi Kapalıçarşı’da doların 20, euronun ise 22 TL’yi geçmesinin ardından bazı döviz bürolarının önündeki kuyruklar uzamaya başladı. Kapalıçarşı esnafı, dolardaki yükselişin artacağı görüşünü “Yükselmesinin önünde bir engel mi var?” diyerek savunuyor.

Ekonomi 18 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı

Bayram öncesinde serbest piyasada dolar 20, euro ise 22 lirayı aştı. Bu da birçok bankadan daha ucuza dövizin satın alınabildiği Kapalıçarşı’daki bazı döviz bürolarında metrelerce kuyrukların oluşmasına neden oldu.

Kapalıçarşı’daki döviz piyasasının temsilcileri, 2021 Aralık’ında yaşanan kur şoku gibi bir durum olmamasına rağmen, seçimden sonra yükseleceği öngörüsüyle vatandaşların yatırım amacıyla daha düşük kurdan döviz almak için Kapalıçarşı’ya geldiğini anlatıyor ve ekliyor: Yükselmesinin önünde bir engel mi var?

Tabii vatandaşların tercihinde uluslararası bankaların ardı ardına yayınladığı, seçimden sonra ekonomik göstergelerin ne olacağına dair raporların da büyük payı var. Çünkü bu raporların hemen hemen hepsinde, seçimden sonra hem döviz kurlarının hem de faizin yükseleceğine dair tahminler yer alıyor.

Yabancı bankalardan ortak görüş: Seçimden sonra faiz ve dolar yükselecekYabancı bankalardan ortak görüş: Seçimden sonra faiz ve dolar yükselecek

Öte yandan kuyumcular da ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımlarının sonuna geldiği öngörüsüyle spot piyasada altının ons fiyatının artmasıyla birlikte bazı vatandaşların her zaman “güvenli liman” olarak görülen altın yatırımlarına yöneldiğini anlatıyor. Onlar da, altın alanların bozduranlara göre daha fazla olduğunu belirtirken,  geçen hafta ons ve gram altında görülen zirve artışların yıl içinde süreceği görüşünde. 

Resesyon korkusu 'güvenli liman'ı tarihi zirveye taşıdıResesyon korkusu ‘güvenli liman’ı tarihi zirveye taşıdı

Döviz bürosunun önündeki metrelerce kuyruğa bakan bir vatandaş, telefonundan bankasındaki kuru inceleyip hesap yapıyor. “Ben büyük yatırımcı değilim” diyen vatandaş, bin dolarlık bir yatırım yapacağını, alması durumunda kârını hesapladığını anlatıyor. 55-60 yaşlarındaki vatandaş, en azından kısa vadede parasının değer kaybetmesini engellemek için döviz alacağını belirtiyor.

Seçim öncesi piyasalarda gerginlik artıyor: Dolar 20, euro 22 TL’yi geçtiSeçim öncesi piyasalarda gerginlik artıyor: Dolar 20, euro 22 TL’yi geçti

Sırada bekleyenler, her dakika 5-10 kuruşluk değişimlerle bazen seviniyor bazen ise üzülüyor. Sıraya “kaynak” yapmak isteyen kişilere tepki gösterilerek en arkaya geçmesi isteniyor. Sıradaki gerginlik, soru sormak istediğimizde bize de yansıyor; sıradakiler, gazeteci olduğumuzu duyunca sohbet etmek istemiyor. Önündeki sırayı azaltmak isteyen döviz bürosu çalışanları, altın almak isteyenleri diğer şubelere yönlendiriyor fakat bu yönlendirmeye uyan kişi sayısı 10’u pek geçmiyor. Vatandaşlar, bankaların yayınladığı raporlara ve Kapalıçarşı esnafının dolar tahminine güvendiğini söylüyor. Bu nedenle kârlarını artırmak, en ucuza döviz alabilmek için bazen saatlerce sıra bekliyor.

Morgan Stanley'in raporu: Seçimi kim kazanırsa kazansın dolar fırlayacakMorgan Stanley’in raporu: Seçimi kim kazanırsa kazansın dolar fırlayacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.